Αυτές αφορούν στο πλαστικό χρήμα, την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017.
Όσον αφορά στο πλαστικό χρήμα, οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν κίνητρα για πληρωμές με κάρτα και από το 2017, όπως είπε πριν από μερικές ημέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» μέσω των δαπανών μέρους του εισοδήματος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Μεταξύ άλλων θα δίνονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες κίνητρα για χρήση του «πλαστικού χρήματος» με κληρώσεις για αυτοκίνητα, ακίνητα κ.α, ενώ για όσους δεν πιάνουν το ελάχιστο δαπανών με κάρτα που θα κυμαίνεται από 10% έως 30% του εισοδήματος θα υπάρχει «ποινή», πρόσθετη φορολογία 22%.
Επίσης, το ν/σ θα υποχρεώνει την απόκτηση συσκευών POS από όλες τις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι ρυθμίσεις για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πληρωμή ποσοστού 50%- 60% του ποσού που θα δηλώνεται. Η ρύθμιση θα εμπεριέχει επιπλέον απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.
Τέλος, για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 όπως έχει προαναγγείλει ο Τρύφων Αλεξιάδης θα υιοθετηθούν αλλαγές προς την κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου συστήματος για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και πιο αποδοτικού για τα δημόσια έσοδα.
Τα σενάρια προβλέπουν ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία από άρση ακινησίας οχημάτων λόγω μείωσης των τελών σε οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 10 ετών.
Όπως λένε φορείς της αγοράς αυτοκινήτου, το «βάρος» θα κληθούν να σηκώσουν οι ιδιοκτήτες με μεσαίου κυβισμού οχήματα και ηλικίας μέχρι 10 ετών, ενώ στο τελικό ποσό θα υπολογίζονται και οι ρύποι για αυτοκίνητα πρώτης κυκλοφορίας από το 2007.
Πηγή: fimes.gr