Πώς μπορεί να χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς την εφορία

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων μένουν καθημερινά αρκετοί φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι εκτιμούν πως έχουν κινηθεί εντός των πλαισίων που επιτρέπουν την παραμονή τους σε αυτήν.

Σύμφωνα με το capital.gr, αυτό γίνεται γιατί κάποιοι σπεύδουν με καθυστέρηση να ρυθμίσουν νέες οφειλές ή να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα κάποια από τις δόσεις της ήδη υπάρχουσας ρύθμισης των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με το νόμο για να παραμείνει ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:

– Ο εκάστοτε φορολογούμενος υποχρεούται να ρυθμίζει κάθε νέα φορολογική εκκρεμότητα είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνών και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη.

– Έχει επίσης τη δυνατότητα να εξοφλεί πλήρως την οφειλή του, εφόσον αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών από την προθεσμία πληρωμής της.

Το συνηθέστερο σφάλμα, στο οποίο υποπίπτουν αρκετοί φορολογούμενη αναφορικά με τις νέες οφειλές τους, είναι πως έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να προχωρήσουν σε νέα ρύθμιση των οφειλών τους με προθεσμία 15 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αποπληρωμής της. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετά συχνά χάνουν το δικαίωμα υπαγωγής τους στις 100 δόσεις.

Παραδείγματα

– Φορολογούμενος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και καλείται στο τέλος Οκτωβρίου να πληρώσει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Η δόση λήγει και υποβάλλει στις 3 Νοεμβρίου ηλεκτρονική αίτηση ρύθμισης σε 12 δόσεις της οφειλής του ΕΝΦΙΑ. Δυστυχώς επειδή δεν ρύθμιση εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν λήξει, την οφειλή του ΕΝΦΙΑ χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αντιθέτως αν εξοφλήσει πλήρως τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Νοεμβρίου τότε παραμένει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καλείται στο τέλος Οκτωβρίου να πληρώσει την δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Δεν την ρυθμίζει και προχωρά στην εξόφληση της νέας οφειλής στις 16 Νοεμβρίου. Δυστυχώς χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή δεν ρύθμισε εμπρόθεσμα τη νέα οφειλή και δεν την εξόφλησε εντός 15 ημερών από τη λήξη της.

Πηγή: imerisia.gr